FFP KRİTERLERİ KULÜPLERİ TRANSFERDE ZORLUYOR


Yayınlanma 13 Haziran 2018, Çarşamba 02:01:14
Güncelleme 13 Haziran 2018, Çarşamba 02:01:14
BursaspordaBugün

Futbolda 1. transfer ve tescil döneminin 9 Haziran Cumartesi günü başlamış olmasına rağmen piyasada adeta ölüm sessizliği var.

Özellikle UEFA'nın Finansal Fair Play (FFP) uygulamalarını da göz önünde aldığımızda transferdeki durgunluk geçtiğimiz yıllara nazaran bu sene kendini daha da hissettirecek gibi duruyor. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi Süper Lig'in önde gelen kulüplerinin yaşadığı mali sorunlar ve bu sorunlara bağlı olarak gelebilecek cezalar da düşünülerek transferde adeta ince elenip sık dokunuyor. 
Mali sorunların yanında 14 Haziran'da Rusya'da başlayacak olan 2018 Dünya Kupası da transferdeki sessizliğin en büyük etkenlerinden. 

FFP kulüpleri zorluyor 

Spor Toto Süper Lig'de geçmiş yıllarda kulüplerin düşüncesiz harcamaları, büyük transfer bütçeleri ve futbolcu maaşlarının astronomik rakamlara ulaşması nedeniyle mali sorunlar had safhaya ulaşmış durumda. UEFA, FFP uygulamaları sonucunda kulüplerle anlaşmalar yapmaya başladı. Bu anlaşmalara uymayan kulüplere ise yüklü para ve Avrupa'dan men cezası gibi büyük yaptırımlar uygulanıyor. 

Geçtiğimiz yıllarda UEFA Finansal Fair Play Direktörü Andrea Traverso, Türk kulüpleriyle ilgili olarak, "Ücretlerde ve transferlerde aşırı harcama var. Türk kulüpleri diğer kulüplere kıyasla aşırı harcıyorlar. Alman kulüplerinde maaş yüzde 52, Türk kulüplerinde ise yüzde 80 oranında. Transfer sonuçları da iyi tablo çizmiyor" açıklamalarında bulunmuştu. 

Türkiye Ligi'nin köklü kulüplerinin yaşadığı bu mali sıkıntılar Anadolu kulüplerinin de en büyük sıkıntısı. Üç büyüklere oranla sponsor bulmakta zorlanan, stat gelirlerinde beklentilerin altında kalan Süper Lig'in orta halli kulüpleri, transfer sezonunu sessiz karşıladı. Henüz ciddi bir girişimde bulunmayan kulüpler, genelde bonservisi elinde olan oyunculara yöneliyor. 

Kayserispor, Eskişehirspor'dan ayrılan Hasan Hüseyin Acar'ı ve Antalyaspor'dan Sakıb Aytaç'ı kadrosuna katarken, Kasımpaşa da yine aynı yöntemle Gençlerbirliği ile yollarını ayıran Khalili'yi renklerine bağladı. Sivasspor Uğur Çiftçi ile anlaşırken, Medipol Başakşehir de Akhisarsporlu Soner Aydoğdu'yu aldı. 

Tüm bu transferlerin ortak özelliği ise bonservissiz şekilde gerçekleşmeleri. Futbolcu maaşlarını ödemekte dahi zorlanan kulüpler, transfere para harcamaktan kaçınıyor. 

Dünya Kupası sonrası piyasa hızlanacak 

Rusya'da 14 Haziran-15 Temmuz arasında düzenlenecek Dünya Kupası da transferde sessizliğin güçlü etkenlerinden. Süper Lig'den tam 22 futbolcu bu yaz Dünya Kupası'nda ülkelerinin milli takımları için ter dökecek. Bu oyuncuların kulüpleri de futbolcularının organizasyonda sergileyeceği performansa göre transfere şekil verecek. Kupada yıldızını parlatacak oyuncuları için yüksek bonservis bedelleri belirleyecek olan kulüpler, olası bir satış durumunda da transferden gelecek parayla kadrolarını güçlendirecek. 





BU HABERİN YORUMLARI
Bu habere ilk yorumu sen yap!


SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
FERNANDAO, AL WEHDA'YA TRANSFER OLDU
Yayınlanma 13 Haziran 2018, Çarşamba 02:01:14
BursaspordaBugün