BURSASPOR'UN BORCU AÇIKLANDI


Yayınlanma 23 Mart 2019, Cumartesi 15:30:03
Güncelleme 23 Mart 2019, Cumartesi 15:30:03
BursaspordaBugün

Bursaspor'un Olağan İdari ve Mali Genel Kurul ikinci toplantısı, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda yapıldı.

372 genel kurul üyemizin katıldığı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan genel kurulda, geçici divan kurulu İlhan Parseker, Osman Akın, Hakan Dinçtürk ve Mehmet Çakman’dan oluştu. Parseker yaptığı konuşmada, “Şehrimizin kulübü, hepimizin sevda ile bağlandığı, aidiyet duygusunu en iyi şekilde içselleştirdiğimiz ve adeta yaşam biçimi haline getirdiğimiz ve sonuna kadar bağlı olduğumuz Bursaspor’umuz için hep beraber bir aradayız. Şehir artık gerçekten Bursaspor ile yaşar hale geldi. Bu çeşitli şehirlerde bu bilinç oluşmuşken Bursaspor’un da artık büyük bir kitleye birlikte bu sevdaya bağlı olması kulübümüz adına çok önemli bir ivmedir. Bunun için özellikle hep beraber bir arada olmalıyız. Kulüp içerisinde beğendiğimiz beğenmediğimiz yönetimsel eleştiriler gerektiğinde olacaktır olmalıdır da… Ama bunun kulüp birliğini bozmayacak düzeyde ve asalette olması gerektiğinin özellikle altını çizmek istiyorum. Hafta sonu oynanan maçtan sonra kötü bir netice aldıysak pazartesi gününden itibaren o kabus Bursa’ya adeta çökmektedir. İyi bir sonuç almışsak da şehir kendine gelerek mutluluk rüzgarları esmektedir. Bu yüzden Bursaspor gerçekten mali ve manevi değerler için çok önemli bir unsurdur. Kimsenin hata yapma lüksü olmadan bu kulüpte herkes en iyi şekilde görev yapmalıdır. Herkes kendi sorumluluğunu çok iyi bilmelidir. Çünkü başka Bursaspor yok. Bir tane kulübümüz var ve hepimiz ona sarılmak durumundayız. Bu divan sadece tüzüğe bağlı kalarak gerekliliklerini yerine getirmek için burada olacaktır. Sadece Bursaspor için var olacaktır. Genel Kurul’un hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mali As Başkan Adem Sakarya mali raporu okudu. Sakarya şunları aktardı:

“Faaliyet raporumuzun ekinde kulübümüzün ve bağlı ortaklarının mali tabloları yer almaktadır. Kulübümüzün defter kayıtları, belgeleri, bilanço ve gelir tabloları tüzüğümüz ve Dernekler Yasası gereği denetleme kurulu tarafından incelendiği gibi ayrıca UEFA kriterleri gereği Arılar Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. tarafından özel denetim sözleşmesi kapsamında denetlenmektedir.

01 Ocak 2018 ile 30 Kasım 2018 tarihleri arasındaki döneme ilişkin bilanço ve gelir tablosu kalemleri ana başlıkları itibariyle şöyledir: Aktif Bölüm: Dönen Valıklar: 155.937.069,01 TL, Duran Varlıklar: 51.383.787,31 TL, Aktif Toplamı: 207.320.856,32 TL. Pasif Bölüm: Kısa Vadeli Borçlar: 201.135.764,30 TL, Uzun Vadeli Borçlar: 224.691.246,71 TL, Öz Sermaye: -218.506.154,69 TL

Pasif Toplamı: 207.320.856,32 TL, GELİR TABLOSU KALEMLERİ; Gelirler: Brüt Satışlar: 168.915.805,86 TL, Diğer Faaliyet Gelir ve Karları: 78.373.684,21 TL, Olağanüstü Gelir Ve Karlar: 312.545,26 TL, GELİR TOPLAMI: 247.602.035,33 TL

Giderler: Faaliyet Giderleri: 173.216.922,05 TL, Diğer Faaliyet Gider ve Zararları: 106.077.284,06 TL, Finansman Giderleri: 21.344.436,92 TL, Olağanüstü Gider ve Zararları: 8.677.549,91 TL, GİDER TOPLAMI: 309.316.192,94 TL. 01 Ocak 2018 – 30 Kasım 2018 dönemine ilişkin gelir gider farkı –61.714.157,61 TL olarak ortaya çıkmıştır. Bursaspor Kulübü Derneği bilançosunda yer alan kısa ve uzun vadeli borçlar T.C. Merkez Bankası döviz kurları baz alındığında son 2,5 yıldaki döviz kuru artışlarından dolayı borçlar hanesinde artışa neden olmuştur. Olağan İdari ve Mali Genel Kurulu’muzun kulübümüze hayırlı olması dileği ile saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.”

Amatör Branşlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sezer Sezgin, basketbol takımı ile ilgili üyelere bilgiler verdi.

Sezgin şöyle konuştu: “9 yıldır yönetim kurullarında yer aldım. İlk defa kongre üyelerine konuşma yaptığım için heyecanlıyım. 4 yıl önce kurulan basketbol takımı ile alakalı konuşacağım ve bilinen bazı yanlışların doğrularını aktaracağım. 4 yıl önce 3. ligde kurmuş olduğumuz basketbol takımı kısmet olursa Süper Lig’e çıkacak. Burada sizlerin karşısında konuştuğum için gururluyum ama orada olamadığım için de üzgünüm. Bilinen bir yanlış vardı. Bu yönetim kurulunun basketbola karşı olduğu ile ilgili bir algı oluşmuştu. Kurmuş olduğumuz takım geçen sene yaklaşık 8 milyon liralıktı. Sezon başında bu kadar bütçeli bir takım kuracağımızı düşünmüyorduk. Ama mücadele ettiğimiz rakipler bizden çok bütçeliydi. Sezon sonuna geldiğimizde kurmuş olduğumuz takımın Bursaspor Kulübü’ne büyük yük olduğunu düşündük. 9 milyon lira para harcadık ve gelirimiz 2 milyondu. Bu harcamaları yapanlar liglerde kalıcı olmuyorlar. Biz sağlam temeller üzerin bir takım kurmaya çalıştık. Sezon bittiğinde geçen sene basketbol takımımızın sorgulanması benim de yaptığım bir hatadan kaynaklanıyor. Bilinçsiz transferler yaptık çok para harcadık. Devre arasında 5 kişiyle yollarımızı ayırdık zararın neresinden dönersek kardır diye. Bu takımın kapatılması yönetimde görüşüldü. Ama basketbolun Bursa’nın göz bebeği haline geldiği konuşularak devam kararı alındı. Bu yönetim kurulu Bursaspor basketbol takımımın geleceği ile alakalı daha ileriye götürmek için elinden geleni yaptı. Bu sene 3,4 milyon TL giderimiz var geçen yıl 8 milyondu, yani yarıdan fazla düşürdük. Geçen sene bu rakamlara rağmen çıkamamıştık bu sene ise Süper Lig’de çok yakınız. Geçen sene teknik kadroya çok yüksek ücret ödedik bu sene geçen senenin 5’te 1’i oranında ücret ödedik. Basketbol takımımız kısmetse bu akşam diğer takımın maçının sonucuna göre Süper Lig’de. Dilerim ileriki yıllarda Avrupa’da da göğsümüzü kabartır” diye konuştu.

Vakıfköy ve Futbol Okulları'ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Görkem Akbaş ise altyapı ile ilgili genel kurul üyelerine bilgiler verdi: Akbaş, “Hayallerini kurduğumuz yerde görev yapmak nasip oldu. Bu sene altyapıda yaptıklarımızla ilgili bilgi vermek istiyorum. Mayıs ayında yapılan genel kuruldan sonra Başkanın talimatıyla tesislerimizde fiziksel yenilemeye gittik. Tesisimizi beş yıldızlı otel konforunda düzenledik. Fitness salonu ekledik. Yıllık 5 milyon bütçesi olan altyapımızı, Başkanı sağ olsun 2 milyon daha üzerine çıkarak yenileme fırsatı bulduk. Bütün cihazlar, ekipmanlar ve bunları yönetecek bilim kurulu oluşturduk. Bu kurul içinde Uludağ Üniversitesi’nden ve İstanbul’dan profesörler bulunuyor. Bunların meyvesini önümüzdeki yıllarda çok daha fazla alacağız. Ülke ekonomisinin daraldığı bir dönemde zaten belli bir gelenek ve genetiğe sahip olan Vakıfköy bizler ve daha önceki yöneticilerin de emekleri var daha iyi yere gelecektir. Bu sene futbol A takımımızın devre arası kampından Vakıfköy patentli 16 kardeşimiz vardır. İnşallah bu sayı A takımda ilk 11 ya da kadroda bulunalar olarak yansıtırız. Türk futbolunun ve Bursaspor’un da kurtuluşu kesinlikle altyapı… Başkanın kulüpler birliğindeki tavrı ve duruşu da bizlerin ve altyapıya olan inancından geçmekte. Lütfen hepiniz Vakıfköy’e gelin, bekliyoruz. Yaptıklarımızı, yapacaklarımızı görün, bize destek olun. Vakıfköy’ün herkesin desteğine, fikrine ihtiyacı var. Bizleri eleştirin açığız, lütfen bu kutsal armaya Bursaspor makamına seviyeli eleştirilerde bulunalım. Bu marka bizlerle birlikte değerli. Biz markamızı değersizleştirmeyelim.”

Medya ve İletişimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Arı ise Bursaspor TV ile ilgili bilgi verdi. Arı, “Bursaspor Televizyonunu kuran rahmetli İbrahim Yazıcı Başkan başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum, iyi ki kurmuşlar. Çünkü en kritik dönemlerde TV, Bursaspor için çözüm aracı olmuştur. Biz TV’yi kapatmadık dönüşüm gerçekleştirdik. Yönetime seçildiğimizde arkadaşlarımızla istişarede bulunduk. Ortak akılla bir karar verdik. Biz dünyadan ayrışmayalım biz de dijitalleşelim dedik. Platforma ödediğimiz para 215 bin dolar artı KDV bugünkü parayla 1,5 milyon TL ödüyorduk. Yayın altyapımızı iyileştirmek için de 1 milyon TL’lik bir yatırım gerektiğini iletti arkadaşlar. Kulübün durumu itibariyle bunu kısa zamanda yapmamız mümkün değildi. Aldığımız karar neticesinde 2019’da biz bu dijital dönüşümü gerçekleştirme kararı aldık. Platform bize rakam veremiyordu ölçülemez durumdaydık. Biz de ürünümüzü pazarlama aşamasında ölçülemeyen bir şeyin karşılığı alamadığımızı gördük. Şu andan geldiğimiz noktada 2 ay içinde TV tarihinde 100 bin liralık reklam aldık. Bundan sonra hem akademi ligindeki maçlarımızı hem de basketbol maçlarımızı dünyanın en uzak noktasına ulaştırabiliyoruz. Bu dönüşümle Bursaspor TV’yi en az kişiyle en düşük maliyetle en uzak noktalara eriştireceğiz. Bundan sonraki yayınlarla programlardan elde edeceğimiz gelirle Bursaspor’un menfaati olduğunu düşünüyoruz ve bu kararı aldık. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Mülk Yönetimi ve Projeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Şahin, üyelere yürütülen projelerle ilgili bilgiler verdi. Şahin şunları aktardı: “Öncelikle şunu söylemeliyim Bursaspor bu şehrin en büyük markası ve gücü. Stat etrafındaki korkulukların kaldırılması ile ilgili bir süreç gerçekleşti. 1963 tribünü gerçekleşti. Biz bir program hazırladık. Bu geleceğe yönelik bir yapılanma sistemiydi. Aslında oluşturulması planlanan birçok proje maalesef ki teknik şartlara uygun değildi. Bir aseti oluşturmak için gerekli envanter ve doneleri oluşturmasınız gerekiyor. Artık endüstriyel futbol sizi sadece sportif gelirlere destekliyor. Bunun dışında ciddi gelir kaynakları oluşturmak gerekiyor. Çalışmalarımız çok ciddi noktalara geldi. Gayrimenkullerimiz çok ciddi rakamlara ulaştı. Önümüzdeki hafta müjdesini vereceğimiz sabit gelir kaynağımız oluştu. Sürekli isteyen taraf olmaktan çıkarmak istiyoruz biz kulübümüzü… Belediyelerden, şahıslardan, dinamiklerden alan değil üreten taraf olmak istiyoruz. Büyükşehir Belediye, Milli Emlak, DSİ gibi bize çok destek olan kurumlar oldu. Döküm sahası için onay aldık. Sözleşmeleriyle beraber açıklayacağız. Bu kaynaklar önümüzdeki 20 yıl boyunca destek sağlayacak. Asıl ana amiral iki projemiz daha var. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman 1 sene içinde emin olun ki Bursaspor’un çok ciddi sabit geliri olacak ve borcu kalmayacak. Bunu yaparken de şehre ihanet etmeyeceğiz. Bizlere bu konuda güvenmenizi ve oluşturduğumuz projelere destek vermenizi istiyoruz. Bizim üzüldüğümüz en önemli taraf gayrimenkulü oluşturmanın yanında bir de elden çıkarma noktasında yaşananlar. Müşterimizle bir gayrimenkulümüz için görüştüğümüzde, müşteri ertesi gün arayıp vazgeçtiğini, alırsa ciddi sıkıntı yaşayacağını, Bursaspor’a özel olup kendi inisiyatiflerinin kaybolacağını söyledi ve almaktan vazgeçti. Konu kim olduğu değil anlayış. Biz birliktelik mesajları veriyoruz değil mi. Hepimiz armaya hizmet ediyoruz ve istiyoruz ki herkes desteklesin. Maalesef bizim içimizde de bazı sorunlar var. Önemli olan isimler değil bir destekten bahsediyorsak hep birlikte hareket etmeye mecburuz. Biz gayrimenkulü ihaleye çıkardık ihaleye giriş olmadı. Gayrimenkul kötü olduğundan değil insanların çekinmesinden kaynaklandı. Şahıslar her dönem olacaktır. Bizim için önemli olan şey Bursaspor için birlikteliği oluşturmaktır. Yönetimler değişebilir ama sizler çok değerlisiniz, sizler yönetiyorsunuz Bursaspor’u. Kulübün ani paraya ihtiyacı var. Bunları nasıl yapacağız? Elbette asetleri elden çıkartarak yapacağız. Malum ekonomik kriz ve piyasa şartları kulübe katkıları azaltıyor. Tek ricamız bize destek olmanız. Sizler de karşılaşıyorsunuz. Buradaki tepkilerden anlıyorum ki sizlerin de kulağına bir şeyler gelmiş. Yoksa bu kadar reaksiyon göstermezdiniz. Ama bir anlayışın değişimine ihtiyacımız var. Herkes değişebilir fakat mental yapıyı birlikteliğimizi oluşturamadıysak o zaman maalesef olmayan şey yarın başımıza gelecek. Bu takım finansal olarak çökerse bizi de bizden başka kurtaracak kimse olmayacak. Sizlerden ricamız, Bursaspor için oluşan değerleri destekleyin. Yüzlerce milyonluk projeden bahsediyoruz hepsinin altyapısı var. Aylarca sürüyor planlaması. Bizim dün hayırlı olsun dediğimiz iş için 5 aydır çalışıyoruz. Yapmış olduğumuz 2 gayrimenkul satışı basına çıkmasından dolayı iptal oldu. Demek baskı geliyor. Bunun suçu basın mı? Asla... Bir kardeşiniz olarak, bu kulübe fayda sağlamak için mücadele eden biri olarak biz bu kulübü maksimum 2 sene içinde finansal olarak kurtarabiliriz. Hazır projelerimiz, yeter ki sekte vurulmasın. Bursaspor bir yapılanma ile kurtulacak. Bu algıyı değiştirmek için Bursaspor armasına destek verin. Bursaspor sadece istek yapan taraf olmasın. Başarı için güçlü kadroya, güçlü kadro için finansal güce, finansal güç için güçlü bir yapıya ihtiyacımız var. Bunun için yeni üretimler bulmalıyız. Bursaspor çok büyük, gidip bize burayı verin demez. Bursaspor bir şey yapar insanlar ona gelir. Üretim tesisi içinde 3 ayrı parametreyi barındırıyor, birçok kurumun bizim için desteği önemliydi. Bir noktada 3 ayrı iş yapan bir tesis bu... Bunu başardığımızda personelin en azından her ayki maaşı buradan geliyor diyebilelim. En azından hayırsız dua almayacağız. En azından maaşlarımızı ödeyelim. Stadın altındaki dükkanlarla ilgili ihaleye çıkacağız. Sizlerden destek bekliyoruz. Sonucu göreceğiz önümüzdeki hafta veya bir sonraki hafta ihaleye çıkacağız ve gelen rakamları kamuoyu ile paylaşacağız. Bursaspor için bugün yaptıklarımız emin olun önümüzdeki yıllarda konuşulacak.”

Yönetim Kurulu üyelerinin yaptığı konuşmaların ardından Bağımsız Denetleme Kurulu Başkanı Yalçın Cambaz ve ekibi, 30 Kasım tarihli hazırladıkları inceleme ve tavsiye raporunu üyelerle paylaştı. Ardından konuşmak isteyen üyeler görüşlerini belirtmek üzere teker teker söz aldı.

Daha sonra da Mali As Başkan Adem Sakarya tahmini bütçe rakamlarını okudu. 2019 yılı tahmini bütçe oylamaya sunuldu, oy çokluğu ile kabul edildi. Üye giriş ücretlerinin 300 TL’den 370 TL’ye, üye aidatlarının da 150 TL’den 180 TL’ye yükseltilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Tüzük gereği 2017-2018 yılı aidat ödemelerini zamanında yapmadıkları için askıya alınan 676 üyenin üyeliğinin düşmesi konusu karara bağlandı. 676 üye tüm uyarılara rağmen ödemelerini gerçekleştirmediği için üyelikleri düştü. Gündemin 12. maddesi olan “Tüzük değişikliklerine ilişkin” maddeler oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi.

Başkan Ali Ay, Olağan İdari ve Mali Genel Kurul’da şöyle konuştu: “Hepiniz hoş geldiniz. Konuşmaları dinledik. Bazı mesajları aldık kendi aramızda oturup görüşeceğiz. Arkadaşlarımız konuştu projelerle ilgili bilgi verdiler. Ben sizden sadece şunu istiyorum 8 hafta kaldı. 8 hafta içinde gemiyi limana yanaştıralım. Sonra hep beraber hesaplaşacağız. Ne olacak kararını vereceğiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Bugün itibariyle Bursaspor’un toplam borcu 441 milyon. Buna 67 milyonluk uzun vadeli futbolcu ve teknik kadro borçları dahil. 68 milyon Euro borcumuz var. Biz aldığımızda 100 milyon Euro’ydu. Beraber çalıştığımız arkadaşlarla nelerle uğraşıyoruz biliyoruz. Bu kulübü güllük gülistanlıkla almadık. 100 milyon Euro borçla aldık. Elimizi taşın altına koyduk Şahsım olarak da yönetim olarak da dünya kadar katkı sağladık. Evet sportif olarak başarılı olamadık maalesef ama bunların da çok nedeni var. Katıldığınız için çok teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” dedi.





BU HABERİN YORUMLARI
Bu habere ilk yorumu sen yap!


SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
BURSASPOR'DA MALİ KONGRE GÜNÜ
Yayınlanma 23 Mart 2019, Cumartesi 15:30:03
BursaspordaBugün